Architektonicznych perełek w Norwegii nie brakuje i absolutnie nie są to tylko i wyłącznie kolorowe, drewniane domki. Coraz częściej inwestuje się w bardzo nowoczesne oryginalne projekty, które odbijają się szerokim echem w wielu europejskich mediach. Wymyślne toalety, niepowtarzalne punkty widokowe, budynki o niespotykanych kształtach. Jednym z takich obiektów jest wybudowana na południu Norwegii, sławna na całym świecie, restauracja UNDER.
Projekt
Restauracja została otwarta 20 marca 2019 roku na samym południu Norwegii, około 80 km od Kristiansand. Otwarcie Under było wielkim wydarzeniem nie tylko lokalnym, ale komentowanym na całym świecie. Podczas uroczystego otwarcia obecni byli przedstawiciele mediów z około 30 krajów, a rezerwacje dokonane tego dnia liczone w tysiącach.
Projekt tego niespotykanego budynku powstał we współpracy z najsłynniejszym norweskim biurem architektonicznym Snøhetta (autorzy m.in. projektu Opery w Oslo). Koszt inwestycji to około 70 mln nok. Zamysłem twórców projektu było ukazanie symbiozy pomiędzy życiem w wodzie a życiem na lądzie. Restauracja przypomina również zatopiony peryskop.
Znajdująca się 5,5 metra pod wodą, betonowa część restauracji z czasem zostanie obrośnięta przez okoliczną rafę. Budynek skonstruowano w taki sposób, aby wytrzymał trudne warunki, wstrząsy oraz silny sztorm.
Under
Under to pierwsza w Europie i trzecia podwodna restauracja na świecie. W restauracji jednocześnie może przebywać około 40 gości, a rezerwacji należy dokonać ze sporym wyprzedzeniem.
Szefem kuchni w restauracji jest Duńczyk Nicolai Ellitsgaard. Restauracja oferuje jedno menu sezonowe. Dodatkowo można zakupić napoje bezalkoholowe lub wina. Restauracja Under oferuje głównie świeże owoce morza. Nie ma możliwości dostosowania menu dla osób z alergią lub np. dietą wegetariańską.
- Będąc na miejscu warto odwiedzić położoną 10 km dalej latarnię Lindesnes.
https://buycoffee.to/kieruneknorwegiaMoje treści okazały się dla Ciebie pomocne, ciekawe? Kliknij i postaw mi wirtualną kawę. Dzięki temu wspierasz moją pracę na Kierunek Norwegia. Dziękuję!
3 komentarze
Paweł
30 sierpnia 2020 at 13:39„+” za wskazanie ciekawego miejsca.
„-” za brak wnętrza itp.
…aleee google z pomocą są w zasięgu.
Pozdrawiam:)
Sylwia Smółkowska
31 sierpnia 2020 at 12:04Jak tylko uda mi się zjeść w tym miejscu, na pewno dodam maaaasę zdjęć wnętrz. 🙂
Pawel
31 sierpnia 2020 at 19:50?