Menu
Ciekawostki / Norwegia / Południe Norwegii / Stavanger

Restauracja Under – skandynawskie inspiracje

Architektonicznych perełek w Norwegii nie brakuje i absolutnie nie są to tylko i wyłącznie kolorowe, drewniane domki. Coraz częściej inwestuje się w bardzo nowoczesne oryginalne projekty, które odbijają się szerokim echem w wielu europejskich mediach. Wymyślne toalety, niepowtarzalne punkty widokowe, budynki o niespotykanych kształtach. Jednym z takich obiektów jest wybudowana na południu Norwegii, sławna na całym świecie, restauracja UNDER.

Projekt

Restauracja została otwarta 20 marca 2019 roku na samym południu Norwegii, około 80 km od Kristiansand. Otwarcie Under było wielkim wydarzeniem nie tylko lokalnym, ale komentowanym na całym świecie. Podczas uroczystego otwarcia obecni byli przedstawiciele mediów z około 30 krajów, a rezerwacje dokonane tego dnia liczone w tysiącach.

resturacja Under

Projekt tego niespotykanego budynku powstał we współpracy z najsłynniejszym norweskim biurem architektonicznym Snøhetta (autorzy m.in. projektu Opery w Oslo). Koszt inwestycji to około 70 mln nok. Zamysłem twórców projektu było ukazanie symbiozy pomiędzy życiem w wodzie a życiem na lądzie. Restauracja przypomina również zatopiony peryskop.

Znajdująca się 5,5 metra pod wodą, betonowa część restauracji z czasem zostanie obrośnięta przez okoliczną rafę. Budynek skonstruowano w taki sposób, aby wytrzymał trudne warunki, wstrząsy oraz silny sztorm.

Under

Under to pierwsza w Europie i trzecia podwodna restauracja na świecie. W restauracji jednocześnie może przebywać około 40 gości, a rezerwacji należy dokonać ze sporym wyprzedzeniem.

Szefem kuchni w restauracji jest Duńczyk NicolaiEllitsgaard. Restauracja oferuje jedno menu sezonowe (cena około 2250 nok). Dodatkowo można zakupić napoje bezalkoholowe lub wina. Restauracja Under oferuje głównie świeże owoce morza. Nie ma możliwości dostosowania menu dla osób z alergią lub np. dietą wegetariańską.

Tuż po drugiej stronie naszego kultowego okna ocean pęka od świeżych przysmaków z morza. Podróż z kuchni na talerz jest więc bardzo krótka.

szef kuchni Nicolai Ellitsgaard

Po nie całym rokum działalności, na początku 2020 roku restauracja Under otrzymała gwiazdkę w przewodniku Michelin 2020.

Będąc na miejscu warto odwiedzić położoną 10 km dalej latarnię Lindesnes. >>>

Restauracja Under
About Author

Od kilku lat mieszkam w Norwegii, a każdą wolną chwilę spędzam na podróżowaniu dookoła Krainy Fiordów. Na tej stronie opowiadam o moich podróżach i życiu w Norwegii. Zabieram Cię na wycieczkę nad fiordy, w niesamowite góry, pod olbrzymie wodospady i do klimatycznych norweskich miasteczek. Miłego zwiedzania!

3 komentarze

  • Paweł
    30 sierpnia 2020 at 13:39

    “+” za wskazanie ciekawego miejsca.
    “-” za brak wnętrza itp.
    …aleee google z pomocą są w zasięgu.
    Pozdrawiam:)

    Reply
    • Sylwia Smółkowska
      31 sierpnia 2020 at 12:04

      Jak tylko uda mi się zjeść w tym miejscu, na pewno dodam maaaasę zdjęć wnętrz. 🙂

      Reply
      • Pawel
        31 sierpnia 2020 at 19:50

        ?

Napisz komentarz